Vas Megye új gasztronómiai fesztiválja - I. Csepregi Palacsinta Fesztivál

[Egyesületi hírek] 2017. július 17.
A Csepregi Palacsinta Fesztivál igazi gasztronómiai és kulturális programokkal is kedveskedett a városba érkezőknek.
Vas Megye új gasztronómiai fesztiválja - I. Csepregi Palacsinta Fesztivál

Túrós, lekváros, kakaós – csak a legnépszerűbbek a mindenki által kedvelt palacsinták közül. De volt zserbós, almás, mákos, diós, meggyes-gesztenyés, padlizsán krémes, kapros-túrós, cukkinis, májas, rántott húsos, csak hogy néhány különleges töltelékkel készített palacsintát is említsünk a széles választékból. Persze a Sushis és a Shrek elnevezésű különlegességeket is megkóstolhattuk a helyszínen.

Csepregen a városban ugyanis július 15-én szombaton minden a palacsinták körül forgott, Csepreg Város Önkormányzata és a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület szervezésében rendezték meg ugyanis idén eső alkalommal a Csepregi Palacsinta Fesztivált.

Már korán reggel kicsik és nagyok is sokan sürgölődtek a Malomkertben, hiszen az I. Csepregi Palacsinta Fesztivál résztvevői pakolták ki a hozzávalókat, hogy 10 órakor neki tudjanak állni a finom desszertek sütésének. Szükség is volt az előkészületekre, hiszen sokan kilátogattak a rendezvényre azért, hogy megkóstolhassák a csapatok által megálmodott variációkat.

Vlasich Krisztián polgármester elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal indították útjára a programot Csepreg Városában.

A fesztivál a térségben lévő települések bevonásával minden korosztály számára igazi gasztronómiai és kulturális csemegét kínált.  A rendezvényen civilekből, baráti társaságból álló csapatok igazán különleges palacsintákkal megrakott standokkal várták a vendégeket. Bük, Csepreg, Kőszeg, Söpte és Vép települések csapatai mellett számos civil szervezet is képviseltette magát a rendezvényen. A versenyzők feladata volt, hogy a hazánkban közkedvelt desszertet az alapanyagoktól kezdve az elkészítési módok számos változatának bemutatásával kínálják.

A sütés 10 órakor vette kezdetét, számos programmal kedveskedtek a szervezők, s a palacsinták mellett vásározók is kínálták a portékáikat. Sokan a családdal együtt mentek a fesztiválra, de a gyerekeknek sem kellett unatkozniuk, hiszen délutánra a SZIA Kuckó tagjai arcfestéssel és kézműves foglalkozással is készültek.

A hivatalos megnyitóra 14 óra 45 perckor került sor, ahol Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket. Vas Megye vezetője őrömét fejezte ki, hogy Csepreg Városa egy valóban egyedi ötlettel ált elő a fesztiválok sorát gyarapítva a palacsintával, hiszen ilyen fesztivál még nincs a palettán.  Sok sikert kívánt a város vezetésének a rendezvényhez, s reményét fejezte ki, hogy egy nagy fesztivállá fejlődik majd a rendezvény, ahol a színes kulturális programok mellett a gasztronómia nyújtotta élmények is még inkább előtérbe kerülnek majd, ezzel is gyarapítva Vas Megye amúgy is színes kulturális életét.

Vlasich Krisztián Csepreg Város polgármestere a rendezvény ötletének a megszületéséről beszélt.Elmondta, hogy azért a palacsintára esett a választás, mert mindenki nagyon szereti, az egyik legegyszerűbb, mégis az egyik legnépszerűbb ételünk. Megszámlálhatatlan formában létezik, s különleges tulajdonsága, hogy mindig meg tud újulni. Ezenkívül összehozza az embereket, egy asztal mellé ülteti a családot, barátokat még a mai rohanó világban is. Ők is ezt a tulajdonságát szerették volna kiaknázni. Mint mondta, úgy tűnik, sikerrel, hiszen szép számban összegyűltek az érdeklődő vendégek. Kiemelte azt is, hogy a programok összeállításának arra is figyeltek, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára kedvező műsort.

A város vezetője köszönetet mondott a résztvevő települések vezetőinek és az induló csapatok tagjainak, hogy a kezdeményezés mellé álltak, s elmondta, hogy a hagyományteremtő szándékkal most útjára indított fesztivált, ezt követően minden évben megrendezik majd.

A megnyitó után 15 órakor a gyerekek és a fiatalok nagy örömére Nagy Jonathan bűvész és illuzionistalátogatott el Csepregre, s varázsolta el a közönséget. Őt követték Csepreg Város Kisvirág, Rózsaszirom és Csillagfény Mazsorett csoportjai, akik színvonalas produkcióval ajándékozták meg a jelenlévőket. 17 órától igazi különlegességgel készültek: a helyi Farkas Sándor Egylet tagjai előadták a Palacsintás király című darabot, mely nagy sikert aratott a közönség soraiban. 18 órakor a rendezvény egyik legizgalmasabb pontja következett: napközben az elkészített édességeket Lőke István a Vasi Vendéglősök Klub mesterszakácsa, a Francia Gasztronómiai Lovagrend tagjának elnökletével egy 7 főből álló szakmai és társadalmi zsűri értékelte, ezt összesítették. A versenyben a legtöbb pontszámot elért csapatokat elismerésben részesítették és díjazták.

Az igényes díjakat (a rendezvény jelképévé vált palacsinta sütőket) Horáth György, helyi iparos mester készítette, akinek munkájáról minden résztvevő elismeréssel szólt.

legvidámabb csapat különdíját, Kovács Péter polgármester által vezetett, Vépi csintalanok csapatának, Tóth Anna zsűritag a csepregi háziasszonyok képviseletében adta át, de különdíjat vehetett át Kapitány Eszter elnök vezette George Sorel Alapítvány is a legjobb vendéglátásért, melyet Völler László, a Vasi Vendéglősök Klub elnöke nyújtott át a csapat tagjai részére.

Nagy Róbert polgármester is örülhetett, hiszen csapata dupla díjjal térhetett haza, a Söptei palacsintaforgatók a legjobb formájú és a legválasztékosabb töltelékek felhasználásával készült palacsintákért járó különdíjat is elnyerte. A díjakat Bencsics Barbara, Csepreg szépe, az ifjúság képviseletében adta át.

legkreatívabb csapat különdíját Tóth Tamás igazgató által vezetett Büki „Má megint leragadt” névvel indult csapata nyerte el. A díjat a Nestlé-Purina gyár képviseletében Enzsöl Gergely nyújtotta át a csapat képviselőinek.

A 3. helyen Szarka Anikó képviselő, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnök által vezetett Csepregi Shrek csapat végzett. A helyezésért járó díjat Boros László, Attila a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója adta át.

A legvidámabb csapat különdíja mellé a Vépi csintalanok a 2. előkelő helyet is begyűjtötték.

Igazán nagyot azonban a kőszegi Csintalan Borvirágok csapata alakított, hiszen amellett, hogy Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnökének különdíját is átvehették, az első Csepregi Palacsinta Fesztivál első helyét is elnyerték. Így a Palacsinta Fesztivál Vándorserlegének is egy évig igazán jó gazdái lehetnek ezentúl, melyet Ágh Péter országgyűlés képviselő és Vlasich Krisztián polgármester adott át a díjátadóra Huber László kőszegi polgármesterrel is kiegészült csapatnak.

A rendezvény keretein belül adták át a Vas Népe szerkesztőség által is támogatott Tiszta udvar rendes ház győzteseinek az elismeréseket.

A szerkesztőség különdíját mediterrán típusú kertjükért Pócza Günter és családja vehette át. Harmadik helyen Réczeg Zoltánnémásodik helyen Kun Ferencelső helyen Horváth József végzett. A díjak és pénzjutalmak mellett a győztesek a Tiszta udvar rendes ház feliratú tábla használatára jogosultak lesznek ezentúl. Utóbbi két díjazott nyereményét felajánlotta az alsóvárosi park fásítására, így nyereményük a felújításig egy elkülönített számlára került.

A díjeső után, fél nyolctól a 2011-es Csillag születik győztese, László Attila énekelt, aki valódi könnyeket csalt hallgatósága szemébe, majd 21 órától élő nagykoncertet adott a KFT együttes, aki egy igazi afrikai utazásra invitálta közönségét.

Az első Csepregi Palacsinta Fesztivál egy hatalmas bulival, palacsinta bállal ér véget, melyben az Unikum bulizenekar hajnalig húzta a talpalávalót a közönség nagy örömére.

Igazán ízes és színes rendezvény volt az idei első Csepregi Palacsinta Fesztivál!

Jövőre újra találkozunk!

Hiszen ne feledje, ha július, akkor Csepreg és Palacsinta Fesztivál!

Kapcsolódó fotógaléria
I. Csepregi Palacsinta Fesztivál
Rólunk

A10 lelkes fiatal kezdeményezésére jött létre 2003. október 20-án Csepregen. Tagjaink száma szépen gyarapodik, egyre több fiatal csatlakozik a lelkes tettre kész csapatunkhoz.
Egyesületünk korosztályi összetétele 10-35 év, legfőképpen középiskolás és főiskolás korosztály. Az egyesület céljai között szerepel a fiatalok tartalmas szabadidő eltöltése, valamint a kulturált helyi szórakozás lehetőségének biztosítása.

Elérhetőségek
Levelezési cím: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 11.
Elnök: Vlasich Krisztián
Telefonszám: 20/968-7350
E-mail: szebb-holnapert@index.hu
Honlap: www.szebbholnapert.hu